Azawakh_ hundras millingtons. jpg
Nyheter

Azawakh

Azawakh är en hund av typen vinthund som ursprungligen kommer från Afrika, närmare bestämt från ett område söder om Sahara, som heter Sahel. Området har alltid varit fyllt av utomstående faror som farliga rovdjur och fiender från andra stammar. Av den anledningen har det lokala nomadfolket, tuaregerna, använt Azawakher till att vakta både djur och människor. Tuereger har historiskt också använt rasen som jakthundar, där deras snabbhet har varit ovärderlig.

Intelligent och frisk hund med unik bakgrund

I och med att Sahelområdet har varit avgränsat geografiskt och etniskt så har inte heller hundrasen blandats upp med andra raser. Tuaregerna har under århundradens lopp avlat fram en hundras som skulle matcha deras egna behov och resultatet har blivit en mycket frisk och intelligent hund. Det var först på 1960-talet som Azawakher lämnade Sahelområdet och kom till Europa. Rasen blev dock först godkänd fullt ut av den internationella kennelorganisationen FCI så sent som 1981.

En stark och robust hund

Azawakhens vilda förflutna har gjort att den kräver en hel del motion. Rasen har en utpräglad jaktinstinkt, men med rätt träning kan denna appliceras på andra, moderna hundsporter. Trots sin starka personlighet är de lättlärda och mycket lyhörda, och många individer är väldigt framgångsrika inom kapplöpning och agility. Deras goda grundfysik gör dem motståndskraftiga mot många hundsjukdomar trots att utseendet är ganska smäckert. Azawakher ådrar sig sällan skador och kan nå ganska hög ålder.

Älskar sin familj

Azawakhen älskar sitt hem och sin familj, men kan vara mycket avvaktande mot främlingar, vilket kan förklaras av att den vaktat sin gård och sitt hem under årtusenden. Rasen gillar att ha det bekvämt och helst av allt sover den nedbäddad under ett täcke. Regn och rusk är inget som lockar en Azawakh. Mot bakgrund av hundrasens karaktär är det lämpligt med en hundvan ägare som kan ge en god uppfostran.

Du kanske också gillar…