Bedlingtonterrier ras hundar fakta
Nyheter

Bedlingtonterrier

Bedlingtonterrier är en ovanlig lammliknande terrier från Northumberland i nordöstra England med mjuk mentalitet och mycket energi. Ofta förknippar man order terrier med en ettrig strävhårig hund med stor jaktinstinkt, vilket inte alls är hur man skulle beskriva en Bedlingtonterrier. Rasen blev till genom att man troligtvis korsade terrier med whippet någon gång runt förra sekelskiftet, vilket har resulterat i den slanka kroppen som utmärker rasen.

Jakthund eller soffpotatis?

En Bedlingtonterrier är ingen vanlig terrier. Den har en betydligt mjukare personlighet än andra terriers i dagens läge och är inte den hunden som gör allt för att få komma ut och jaga. Detta kan ha en förklaring i att man för ungefär 120 år sedan blandade in whippet, som är en kapplöpningshund. Rasen är mycket mer av en mångsidig sällskapshund som älskar fart och fläkt lika mycket som att ligga och mysa i soffan.

En aktiv sällskapshund som älskar fart och fläkt

Bedlingtonterriern är en hund med stor personlighet som uppskattar all sysselsättning man kan få för sig att göra med den. Allt från agility till spår och sök, såväl som att följa med husse eller matte på en långpromenad för att sedan mysa i soffan till en bra film. De älskar att krypa ihop i knät på sin ägare. Rasen är också förhållandevis frisk vilket gör att hundarna ofta lever länge.

En trevlig hund som passar de flesta

Detta är en ras, som trots att den inte är särskilt vanlig i Sverige, passar de flesta människor då de är väldigt anpassningsbara till familjens aktiviteter och intressen. Man bör ha intresse för pälsvård, speciellt om man funderar på att ställa ut sin hund, annars kan man lämna iväg hunden till hundtrim med jämna mellanrum för att få hjälp att hålla i ordning på pälsen. Bestämmer man sig för att skaffa en Bedlingtonterrier så får man förhoppningsvis en frisk och glad kompis med stor personlighet som är med en i många år.

Du kanske också gillar…