bergamasco grey
Nyheter

Bergamasco

Bergamasco är en hundras som räknas till gruppen boskaps- vall och herdehundar. Namnet har rasen fått från staden Bergamo i de italienska alperna där fåruppfödning är mycket utbredd och hunden användes för att valla och skydda fårhjorden. I takt med att fårskötseln moderniserades minskade rasen i antal men 1950 gjordes en inventering och rasstandarden skrevs.

Herdehunden med speciell päls

Hundrasen har mycket gamla anor och omnämns i litteratur ända från 1700-talet. Dess främsta kännetecken är den mycket speciella pälsen som ser ut som platta, hopfiltade band. När hunden är cirka ett år gammal börjar pälsen att tova sig och man bör då dela tovorna efter pälsens struktur. När hunden är färdigpälsad krävs inte mycket pälsvård och den fäller heller inte någon päls.

Storlek, utseende och mentalitet

En fullvuxen hane mäter cirka 60 centimeter i mankhöjd medan snittet för tikar ligger på cirka 56 centimeter. Den spektakulära pälsen är oftast helt svart, eller grå med eller utan svarta fläckar. Vikten för en hane ligger på mellan 32-38 kilo medan en tik väger någonstans mellan 26-32 kilo. Eftersom det är en vallhund sitter det i generna att den vaktar sitt territorium, den är mycket sällskaplig och tycker om att vara med människor.

Passar hunden för alla?

I och med att hunden är en vallhund vill den alltid vara nära sin flock vilket medför att den inte bör lämnas ensam för länge utan blir då olycklig. Det är en barnvänlig ras som är sällskaplig och vill ha människor runt sig för att må bra. Det finns även många pälsallergiker som tål rasen men detta är individuellt och man bör kontrollera om man tål hunden innan man bestämmer sig för ett köp. Rent generellt kan man konstatera att det är en mycket trevlig och sällskaplig hund som passar de flesta hundägare.

Du kanske också gillar…