boxer hunden ras
Nyheter

Boxer

Vill du ha en lättlärd, nyfiken och energisk hund är boxern ett bra val. Den passar bra som sällskapshund men du måste vara beredd på att den vill vara aktiv och få använda sin intelligens. En liten kissrunda runt hörnet är inte tillräckligt för boxern men vill du ha en lojal vän på löprundan, för skogsagility eller annan träning passar den perfekt.

Tjänstehunden som blivit familjens bästa vän

Boxern sägs härstamma från rasen Brabanter Bullenbeisser som användes främst till jakt. På grund av dess underbett kunde den andas medan den bar på bytet. Den användes ofta till jakt av farligt vilt såsom björn och vildsvin. Så småningom började man använda rasen till att vakta och driva boskap. Idag är boxern en mycket populär sällskapshund men den behöver en ägare med fast hand eftersom rasen är både aktiv och energisk. En boxer bör också få använda sin intelligens.

Träning och inlärning

Eftersom en boxer kräver aktivitet och dessutom är mycket lättlärd passar den utmärkt som både polis-, räddnings- och bevakningshund. Trots detta är den idag vanligast som ren familjehund. En familj som är aktiv kan ha mycket glädje av att träna till exempel agility med sin boxer. Då den är både aktiv och energisk är det en sport som den brukar gilla. Positiv inlärning med beröm är den bästa inlärningsmetoden för en boxer.

Mentalitet, skötsel och hälsa

Generellt är boxern alert, nyfiken, hederlig och modig. Det kan finnas skillnader mellan individer och vad man ska se upp med är ifall den visar aggression mot andra hundar och om den är överaktiv. Hundens päls är lättskött och det enda den kräver är ett bad emellanåt, torra tassar och i fällningstid att man borstar den. Det kan förekomma en del hälsoproblem inom rasen och det kan då vara hud- och andningsbesvär. De vanligaste sjukdomarna är höftledsdysplasi, spondylos samt en njursjukdom som heter renal dysplasi. Äldre hundar kan ofta få knäledsproblem, infektioner och allergier.

You may also like...