Dogo argentino
Nyheter

Dogo Argentino

Om du har sett en kritvit hund som påminner om en boxer till utseendet är det inte helt osannolikt att det är en Dogo Argentino du har sett. Det är en hundras som härstammar från Argentina som avlades fram av Antonio Nores Martínez i Cordoba-provinsen på 1920-talet. Tanken var att få fram en kamphund men rasen utvecklades till något helt annat.

Från kamphund till jakthund

Antonio Nores Martínez skrev en rasstandard 1928 med avsikten att avla fram en kamphund. Dogo argentinon visade sig dock vara en utmärkt hund att använda till storviltsjakt, till exempel jaguar, puma och vildsvin, och hundarnas vaktinstinkt gjorde dem även till utmärkta beskyddare av hus och hem. Vissa länder, däribland Storbritannien, klassar fortfarande dogo argentinon som en kamphund och har förbjudit hundrasen.

Blandrasen som blev renrasig

Det många inte känner till är att när Antonio Nores Martínez började avla fram hundrasen i Córdoba-provinsen, började han med en kamphund från regionen, och i vars valpar han sedan korsade in ytterligare nio raser för att undvika inavel och få fram en hund med en många bra egenskaper. De nio raserna han använde var: bullterrier, boxer, douge de bordeux, engelsk bulldog, grand danois, irländsk varghund, mastin español, pointer och pyrenéerhund,

En sällskapshund med jakt- och vaktinstinkt

De raser som Antonio Nores Martínez valde ut för att korsa in i det som skulle bli dogo argentino, gav rasen många egenskaper och det visade sig att rasen var bättre lämpad som jakt- och vakthund än kamphund. Numera jagar inte särskilt många med sina dogo argentino utan har dem som sällskapshundar. Rasen erkändes av Argentinas kennelklubben 1964 och nio år senare, 1973, godkände Fédération Cynologique Internationale (FCI) rasen.

Du kanske också gillar…