Nyheter

Finsk lapphund

Finsk lapphund är en aktiv ras som passar för dig som gillar att träna. Den har länge används av samerna för att valla renar och är därför lättlärd och mycket arbetsvillig. Finsk lapphund är en vänlig och lekfull ras, det är en tillgiven hund som passar för en aktiv familj.

En ras med många egenskaper

Finsk lapphund är en pigg och modig hund då den är avlad för att reagerar snabbt på renarnas rörelser. Den är också trygg och lugn eftersom den inte får stressa på hjorden av renar. Dessa egenskaper bildar tillsammans en stabil och aktiv hund som lämpar sig väl för olika typer av hundsporter. Rasen används också som jakthund på främst på älg och fågel.

En lättskött och frisk hund

Finsk lapphund har en lättskött päls med grova täckhår, detta gör att smuts enkelt ramlar av pälsen samt att huden inte blir blöt. Den behöver bara borstas vid fällning av pälsen. Du ska heller inte bada hunden för ofta då detta gör pälsen för mjuk och den tappar sina egenskaper. Det förekommer höftledsdysplasi hos rasen men i det stora hela är det en frisk ras med god fysisk hälsa.

En aktiv familjehund

Rasen lämpar sig väl i agility, spår och som vallhund. Finsk lapphund har också gjort stora framsteg som räddningshund och eftersökningshund. Det är en ras som älskar att arbeta och det är därför viktigt att den som funderar på att köpa rasen inte vill spendera för mycket tid i soffan. Det är en barnvänlig och sällskaplig ras och fungerar därför utmärkt som familjehund, men den måste få vara aktiv för att behålla sin stabila mentalitet.

You may also like...