Griffon bruxellois hundras
Nyheter

Griffon bruxellois

Från att ursprungligen ha varit en så kallad rått- och stallhund blev griffon bruxellois så småningom en populär sällskapshund. Det är en intelligent hund med en stor personlighet. Den har lätt för att lära men vill bli uppfostrad och dresserad med lustfyllda metoder. Läs mer här om du vill lära dig mer om denna dvärghund.

Belgisk dvärghund med historia

Griffon bruxellois är en belgisk dvärghundsras som härstammar från rått- och stallhundar. På 1800-talet förädlade man rasen för att få fram dvärghundar och korsade då in mopsen. Så småningom korsade man även in yorkshireterrier och king charles spaniel. I slutet av 1800-talet var rasen populär då drottning Marie Henriette började föda upp dem. Intresset minskade dock och i slutet av andra världskriget fanns det knappt några griffoner kvar förutom i England men idag är rasen en populär sällskapshund.

Tre raser i en

De tre raserna griffon bruxellois, griffon belge och petit brabançon räknas av Svenska Griffonsektionen som en och samma ras. Det är endast färg och hårlag som skiljer dem åt och de får paras med varandra. Griffon bruxellois är kort och kraftig med en svans som bärs högt. Dess päls strävhårig och röd och den kan ha lite svart i skägget. Pälsen är raggig och bör trimmas några gånger per år.

Passar griffon bruxellois som sällskapshund?

Rasen är både intelligent och rolig med egen personlighet. Den är mycket tillgiven och vänlig samt att den har ett livligt och vaket temperament. Även om den idag är en ren sällskapshund är den en läraktig och sportig sådan. På grund av dess nästan mänskliga ansiktsuttryck drar den till sig mycket uppmärksamhet. En griffon bruxellois bör aldrig visa aggressivitet eller vara skygg för att vara rastypisk.

Du kanske också gillar…