Otterhound-On-White-03
Nyheter

Otterhound

Otterhound är från början en brittisk jakthund specialiserad på utter. Det är en av de äldsta hundraserna med anor tillbaka till 1200-talet. Det finns inte så många renrasiga otterhound kvar i världen idag då det har funnits en tendens att blanda upp rasen med foxhound. Den rena otterhound-rasen finns framförallt i USA. Otterhound är sällsynt men har börjat att synas igen både i England och i Sverige.

Aktiv hundras som kräver motion

Otterhound har ett väl utvecklat luktsinne och kan arbeta hårt i vattendrag där den söker upp sitt byte, uttern. Jakten på utter har varit förbjuden i hela världen sedan många år men rasen är fortfarande populär som sällskapshund i USA och Europa och omtyckt av hundägare som gillar att motionera och vara ute med sin hund. Otterhound i den ursprungliga varianten syns ofta på utställningar i USA, England och Sverige och benämns då som en brittisk hundras.

Kraftfull hund med tät päls

Otterhound är en stor hund med riklig, kraftfull och tät päls. Hanarna kan bli upp till 67 cm i mankhöjd och tikarna närmare 60 cm i mankhöjd. Färgteckningen kan vara helt täckande i grått, sand, vete eller en rödfärgad nyans. Det finns även flerfärgade täckningar mellan ljusa och lite mörkare toner i vitt, svart, gråblått och varierande jordfärger. Pälsen som har en mjuk lite oljig känsla består av underull och lite längre täckhår.

Otterhound en aktiv stor hundras med gamla anor

Ända sedan 1200-talet har den brittiska hundrasen otterhound ansetts som en populär och omtyckt jakthund. Rasen var ursprungligen avlad för jakt på utter. Eftersom utterjakt blev förbjudet sedan lång tid tillbaka har rasen minskat både i USA och i England. Det är först på senare år som den har blivit synlig igen. Idag är det framförallt som sällskapshund och utställningshund som vi ser otterhound i olika sammanhang, även i Sverige. För de hundägare som vill ha en en stor och snäll hund med mycket energi och som uppskattar att bli sysselsatt så är otterhound perfekt.

Du kanske också gillar…