pointer hundras
Nyheter

Pointer

Hundrasen pointer är en utpräglad jakthund och har sitt ursprung i sydeuropeiska, stående fågelhundar. Pointern importerades på 1700-talet till England och där avlade man vidare på rasen, bland annat med inslag av engelsk korthårig setting spaniel. Dagens pointer är alltså ett resultat av en avel över flera århundraden och den är helt specialiserad på hönsfågeljakt.

Pointerns mentalitet och egenskaper

Rasen har en utpräglad arbetsvilja och har mycket lätt att lära sig nya saker. Jaktinstinkten är så stark på hunden att det är vanligt förekommande att pointervalpar så små som åtta veckor pekar. Rasen är extremt aktiv och passar inte för stadsliv eller för den som bor i lägenhet. Den behöver få vara aktiv och lydnadsträning från tidig ålder är nödvändig.

Storlek och utseende

En pointer är med sin långa nos och graciösa men kraftfulla kropp en karaktäristisk fågelhund till utseendet. Teckningen kan se olika ut men är oftast vit med bruna, svarta eller gula partier. Pälsen är kort och slät och behöver inget mer än en snabb genomborstning någon gång per vecka. Vikten brukar ligga på 20-30 kg, beroende på om det är en hanhund eller tik. Mankhöjden på en pointer är 60-70 cm.

En trogen kamrat för jakt och friluftsliv

Pointern är en kraftfull hund med mycket egen vilja och kräver en van hand som fostrar den. Den är i grunden vänlig och sällskaplig och kan mycket väl fungera som familjehund också, om den regelbundet får tillfredsställa sitt jaktbehov. Den fungerar dock inte som enbart sällskapshund utan måste få utlopp för vad många anser är en i det närmaste outtömlig energinivå.

Du kanske också gillar…