Pomeranian
Nyheter

Pomeranian

Pomeranian är en pigg och vänlig hund som lämpar sig lika bra som familje- och utställningshund, som aktiv tävlingshund inom till exempel rallylydnad och nosework. Med dess relativt låga mankhöjd på 18-24 cm och en rastypisk vikt på 1,5-3 kg, är det en liten hundras. Trots dess storlek så är det en hundras som tycker om att aktiveras både mentalt och fysiskt.

En ras med gammalt ursprung

Pomeranian är en ras som härleds till Mellaneuropas äldsta hundtyper, så kallade torvhundar. Torvhundar är fynd av tamhundar som beräknas har levt upp till 8400 år före vår tideräknings början. Rasen utvecklades i England. Den första rasklubben bildades där år 1891, som sedan kom att utveckla den första rasstandarden. Detta förklarar rasens engelskklingande namn, pomeranian, till skillnad mot de övriga tyska spetsarna som har mer tyskklingande namn såsom mittelspitz och wolfspitz.

Mycket päls och lite pälsvård

Rasen har en så kallad dubbelpäls, vilket innebär att hunden har täckhår och underull. Täckhåren skyddar mot vatten och smuts, medan underullens funktion är att skydda från värme och kyla. Med en päls som står ut från kroppen så kan det upplevas som att rasen har mycket päls. Trots detta räcker det med att borsta hunden ungefär varannan vecka, med undantag för pälsfällningsperioderna då det krävs mer pälsvård.

Liten men tuff hund

Även om rasen vanligen inte kräver extremt mycket fysisk eller mental stimulans, är det en ras som klarar av mycket och som ofta vill vara med. Tack vare rasens tillgivenhet till ägaren, mod mot omgivningen och vilja att jobba, kan hundsporter som till exempel flyball och agility lämpa sig bra för denna hundras. Pomeranian som ras kan därmed sammanfattas som en stor hund i litet format.

Du kanske också gillar…