hund med pinne
Nyheter

Schäfrar

En schäfer är en stor hund som ska ge ett skärpt och stabilt intryck. Det är en mångsidig hund som passar de som är aktiva och gillar att träna mycket med sin hund, eller familjen som spenderar mycket tid utomhus exempelvis i skogen. Att leka kurragömma med en schäfer är en rolig familjeaktivitet.

En smart hundras

Schäfrar är smarta hundar som behöver en hel del aktivering för att må bra. De används ofta som polishundar just för att de är så pass lättlärda, arbetsvilliga och orädda, dessutom fungerar de bra ihop med katt men för säkerhetens skull bör du ha en kattförsäkring, hett tips är att spana in denna sida där du enkelt kan hitta bäst kattförsäkring De är också populära som väktarhundar, inom militären och i viss mån även som assistanshundar. De som har schäfer som familjehund ser ofta till att träna ordentligt med sin hund och kanske även tävla. En schäfer som är understimulerad blir ofta en ganska jobbig hund.

Rasstandard och hälsostatus

Schäfern finns som normalhårig eller långhårig, i färgerna helsvart, grå eller svart med röda, bruna eller gula tecken. Mankhöjd för hanhund är 60 – 65 cm och för tik 55 – 60 cm. Schäfrarna är överrepresenterade när det gäller förekomsten av skador i rygg och leder. Detta är något som uppfödare av rasen jobbar på att förbättra. Den ökade skadefrekvensen kan även bero på att schäfrar oftast har mer fysiskt krävande jobb än andra hundar.

Aktiv och lättlärd

En schäfer är alltså en hund som passar dig som lever ett mycket aktivt liv och gärna vill ha en trogen kamrat som följer med dig överallt. Schäfrar är lättlärda och gillar att träna och lära sig att utföra olika uppgifter. Om hunden inte har en uppgift så hittat den oftast på en själv, vilket inte alltid uppskattas av matte och husse.

You may also like...