miniature-schnauzer
Nyheter

Schnauzer

Schnauzern är en tysk hundras som man har känt till sedan 1400-talet men kallades i Sverige för strävhårig pinscher ända fram till 1928. Namnet ändrades sedan till schnauzer som betyder skägg på tyska på grund av dess utseende. I Tyskland användes den som stallhund då de trivdes mycket bra tillsammans med hästar.

En alert familjehund

Egenskaper som utmärker Schnauzerns personlighet är att den är lekfull, rolig och aktiv. Hundrasen Schnauzer är mycket populär som familjehund eftersom den gillar de flesta aktiviteter. Den passar även som agility-, bruks-, och räddningshund. En Schnauzer blir oftast mycket fäst vid sin familj och är familjekär men kan vara reserverad när den möter nya människor. Rasen är dessutom känd för att vara sund och fri från rasbundna sjukdomar.

Mellanstor hund med karakteristiskt skägg

Schnauzern är en mellanstor hund som är 45-50 cm i mankhöjd och väger mellan 14-20 kilo. Kroppen är kvadratisk, kompakt och karakteristiskt utseende med skägg och lugg. Svansföringen är hög och ger ett självsäkert uttryck. Det undre pälslagret är värmande, vattenavvisande och mjukt medan det övre lagret är strävt täckhår som håller väta och smuts borta. Rasen finns i två färger: svart och salt-och-peppar.

En aktiv ras med mycket att ge

Ända sedan 1400-talet har rasen varit en populär följeslagare till människan. Först som gårds- eller stallhund som höll råttorna borta och nu som en trevlig familjehund. Eftersom schnauzern gillar aktiviteter är den en familjemedlem som alltid vill vara med där det händer och lockar ofta fram skratt. Ett plus är att Schnauzern fäller lite päls och är därför skonsam mot pälsallergiker.

Du kanske också gillar…