dachshund tax ras
Nyheter

Tax – Dachshund

Taxen är en liten energisk hundras med ursprung från Tyskland. Rasen är mycket lojal och passar bra ihop med barn. Trots sin storlek är taxen mycket modig och agerar gärna familjens vakthund, där vissa taxar kan bli aggressiva mot främlingar och andra hundar. Det finns tre varianter av taxen: lång-, sträv- och släthårig, och vissa menar att de olika varianterna har olika personlighetstyper, där de långhåriga är de lugnaste.

En lojal jakthund

Taxen avlades ursprungligen fram i Tyskland för grytjakt, och användes mycket för att jaga grävling. Därav har rasen också fått sitt tyska namn, Dachshund, där ”Dachs” betyder just ”grävling”. Precis som andra jakthundar är även taxen en lojal följeslagare, om än något svår att lydnadsträna. På grund av sitt ursprung har hundrasen ett stort behov av och en tendens till att både skälla och gräva mycket.

Den avlånga kroppen

Taxen avlades fram som grythund – en jakthund som jagar upp sina byten ur hål och bon i marken. För detta uppdrag är det lämpligt att ha en liten kropp, korta ben och lång rygg för att få plats i gryten. Den långa ryggen medför dock ofta problem, och många taxar drabbas av problem med ryggdiskarna. Det är därför inte lämpligt för taxen att bo på en plats med många trappsteg eftersom det skadar ryggen att gå ned för dem.

Taxen passar många, men inte alla

En tax väger mellan 7-14 kg och man bör hålla koll på detta eftersom övervikt kan skada ryggen. Rasen har ett stort energibehov, men inte jättestort behov av uppmärksamhet och social stimulans. Om taxen behandlas bra så passar den perfekt i familjer med barn, och blir där en lojal följeslagare. Taxen har ett naturlig behov av att vakta, och vissa hundar kan därför bli aggressiva mot främlingar eller okända hundar. Taxen älskar också att gräva så det gäller att inte vara allt för rädd om sin gräsmatta.

Du kanske också gillar…