Welsh Corgi Pembroke 3
Nyheter

Welsh Corgi Pembroke

Welsh Corgi Pembroke kan förväxlas med Welsh Corgi Cardigan men det är två skilda raser. Det finns olika teorier om Welsh Corgi Pembrokes ursprung. Vissa menar att vikingarna tog med sig västgötaspetsar till England och att dessa är förfäder till dagens walesiska Corgis. En annan teori är att vikingarna istället tog med sig Welsh Corgis till Sverige och avlade fram västgötaspetsen med dessa.

En frisk ras med flera användningsområden

Welsh Corgi Pembroke ses som en frisk ras utan kända rassjukdomar. Även om den ingår i grupp 1 som vall-, boskaps- och herdehundar så används den främst som sällskapshund idag. Rasen är intelligent, arbetsvillig samt lättlärd och tränar gärna lydnad, spår och agility. Tidigare hölls Welsh Corgi Pembroke främst för boskapsvallning och gårdsvakt. Vid vallning nafsar den boskapen i hasorna och eftersom instinkten finns kvar bör detta tränas bort i tidig ålder.

En stor hund med korta ben

Enligt rasstandarden ska en Welsh Corgi Pembroke ha en mankhöjd mellan 25,5-30,5cm och vikten för hanhundar är 10-12 kg och för tikar 10-11kg. Den är robust och ser ut som en stor hund med korta ben. Pälsen är lättskött och kräver främst kamning vid fällningen som vanligen sker 2 gånger per år. Rasen förekommer i ett flertal färger; enfärgad i rött, sobel, fawn och svart samt med tantecken och/ eller vita tecken. Pembrokens personlighet är alert, vänlig, aktiv och framåt.

En gåva från älvorna

En legend gällande rasens ursprung säger att Corgin användes av de walesiska älvorna som rid- och dragdjur. På en gård hade man varit snäll mot älvorna och en dag fann två barn från gården ett par valpar när de var ute och vaktade familjens boskap. Hundarna växte upp i familjen och hjälpte till att vakta boskapen under dagen och gården under natten. Än idag kan man se märken efter älvornas sadlar över skuldrorna.

Du kanske också gillar…