Rysk Svart Terrier
Nyheter

Rysk Svart Terrier

Efter andra världskriget påbörjades ett avelsarbete i Ryssland med syfte att ta fram en hundras som lämpar sig väl för arbete inom militär och polis. Ett antal medelstora till stora hundraser kombinerades. Rysk svart terrier är ett resultat av detta avelsarbete, och kan anses ha etablerat sig som ras i början av 1970-talet. 1978 föddes den första kullen av rysk svart terrier i Sverige.

Modig och lojal

Rysk svart terrier är en lättlärd hundras där lydnad är enkelt med rätt motivering. Det är en ras som är mycket trogen sin familj, men som däremot kan vara reserverad mot främmande människor. Med dess mod och självsäkerhet ska rasen kunna visa beteende av snabb försvarsreaktion, med dess stabilitet återgår dock till sitt vanliga lugn så snart ett potentiellt hot försvinner.

Respektingivande stor hund

Mankhöjden ska vara 68-76 cm och vikten på 45-60 kg enligt rasstandarden. Rasens päls kräver en del pälsvård i form av kamning minst en gång per vecka, samt badas och klippas flera gånger per år. Pälsfärgen ska vara svart, men det är tillåtet med insprängningar av gråa hår. Kroppsbyggnaden är atletisk, respektingivande och robust. Det är en hundras som klarar av att anpassa sig väl till olika klimat.

En utmärkt brukshund

Med den lojalitet som hundrasen visar mot sin familj, dess energiska temperament och lättlärdhet passar denna ras bra till olika typer av brukshundsporter. Agility och viltspår är exempel på hundsporter som kan lämpa sig väl för rysk svart terrier. Trots att det är en livlig hundras så klarar den även av att ha en lugn hemmakväll tillsammans med sin familj ibland.

Du kanske också gillar…